Jak zaparzyć kawę po wietnamsku, w jakim naczyniu? Która marka jest najlepsza?
Będziesz potrzebować:
- kawę wietnamską, już zmieloną, specjalnie preparowaną i paloną z dodatkami, które nadają jej niepowtarzalny aromat czekolady, orzechów i kakao (polecam Ci markę Truong Lam i Trung Nguyen)
- specjalny zaparzacz, tzw. Phin, składający się z trzech części: pojemnika, sitka i przykrywki
- dedykowany kubek – czarkę od Kouba Ceramics – kolekcję do kawy po wietnamsku znajdziesz tutaj
Zaparzanie, krok po kroku:
- Zagotuj wodę w czajniku
- Ustaw pojemnik na czarce
- Zwilż delikatnie wnętrze pojemnika gorącą wodą
- Wsyp 2-3 łyżeczki kawy (eksperymentuj – dodaj tyle ile uważasz)
- Na wsypaną kawę nalej odrobinę wrzącej wody (ok. 2 łyżeczki)
- Połóż na kawie sitko i dociśnij do kawy)
- Wlej gorącej wody do pełna i załóż przykrywkę
- Czekaj… Zaparzanie, w zależności od kawy i siły docisku może trwać od kilku do 10 minut.
Oryginalnie, taką kawę pije się z gęstym i słodkim mlekiem skondensowanym, ale świetnie sprawdza się np. spienione w spieniaczu mleko – roślinne lub zwykłe.
Smacznego!
Dorota