Jak zaparzyć kawę po wietnamsku, w jakim naczyniu? Która marka jest najlepsza?

Będziesz potrzebować:

  • kawę wietnamską, już zmieloną, specjalnie preparowaną i paloną z dodatkami, które nadają jej niepowtarzalny aromat czekolady, orzechów i kakao (polecam Ci markę Truong Lam i Trung Nguyen)
  • specjalny zaparzacz, tzw. Phin, składający się z trzech części: pojemnika, sitka i przykrywki
  • dedykowany kubek – czarkę od Kouba Ceramics – kolekcję do kawy po wietnamsku znajdziesz tutaj

Zaparzanie, krok po kroku:

  1. Zagotuj wodę w czajniku
  2. Ustaw pojemnik na czarce
  3. Zwilż delikatnie wnętrze pojemnika gorącą wodą
  4. Wsyp 2-3 łyżeczki kawy (eksperymentuj – dodaj tyle ile uważasz)
  5. Na wsypaną kawę nalej odrobinę wrzącej wody (ok. 2 łyżeczki)
  6. Połóż na kawie sitko i dociśnij do kawy)
  7. Wlej gorącej wody do pełna i załóż przykrywkę
  8. Czekaj… Zaparzanie, w zależności od kawy i siły docisku może trwać od kilku do 10 minut.

Oryginalnie, taką kawę pije się z gęstym i słodkim mlekiem skondensowanym, ale świetnie sprawdza się np. spienione w spieniaczu mleko – roślinne lub zwykłe.

Smacznego!

Dorota

Strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.